Blog

   

BC Acoustique EX-222.1 integrált sztereó erősítő teszt

BC Acoustique márkát eddig leginkább a külföldi magazinok hangfal tesztjeiből ismerhettük, most viszont bomba árú elektronikákkal tervezik letarolni a piacot és ehhez meglepően széles kínálattal fogtak hozzá. Kínálnak két CD-lejátszót, számos integrált erősítőt, végerősítőket és ezekhez kiegészítőket. A termékek között akad hagyományos, félvezetős és elektroncsöves szerkezet is, a tápegység pedig még a legkisebb erősítőben is toroid kialakítású. A reklámanyagban audiofil hozzáállásról írnak, ami az árak ismeretében, bennünk komoly kétségeket ébresztett. Fillérekből ugyanis nehéz jót alkotni, főleg úgy, hogy mögötte életképes üzleti stratégia is lapul. Persze a puding próbája az evés, ezért tesztre is fogtunk egy kisebb modellt, amelynek típusa: EX-222.1 

BC-Acoustique_EX-222.1_sztereo_erosito_bluetooth_dac

A hátlap négy pár analóg bemenetet és két pár kimenetet, valamint 2 digitális (1-1 optikai és koaxiális) bemenetet kínál. Hangfalcsatlakozóból csak egy párat kapunk, vagyis nincsen A-B váltás. Szintén itt található a Bluetooth antenna. Akad itt még 2 pár sztereó kimenet, amiből az egyikre akár közvetlenül végerősítőt is köthetünk. Itt van persze az IEC tápcsatlakozó aljzat is, tehát, ha kedvünk tartja, a gyári kábel helyett használhatunk egy kicsit igényesebbet is.

 

BC-Acoustique_EX-222.1_sztereo_erosito_bluetooth_dac_1

 

Az EX-222 belsejében 2 db vaskos toroid transzformátor és méretes hűtőbordák várják az erre fogékony pillantásokat. Ebben az árkategóriában ez nyilván csábító, de ne ítéljünk elhamarkodottan! Az erősítő 8 ohmon 2 x 70 wattot ígér, 4 ohmon pedig már 2 x 120-at. A műszaki tartalom egyéb részei nem tűnnek igazán különlegesnek, még úgy sem, hogy a gyártó hangsúlyozza a 2 x 200 VA toroid tápellátást és az általuk legendásként emlegetett, de hazánkban szinte ismeretlen EX-302 modellből átvett megoldásokat. Átlagos vásárló, ezeket olvasva alighanem továbbra is csak a két toroid trafó, a Bluetooth, a DAC és a szokatlanul alacsony ár kombinációját emészti. Túl soknak és túl jónak tűnik ez így együtt. No de lássuk, lehetséges-e ennyi pénzből csodát tenni? 

 

BC-Acoustique_EX-222.1_sztereo_erosito_bluetooth_dac_2_3
Az analóg hang

A teszt során több kábelt, forrást és hangdobozt is kipróbáltunk. Végül a DALI IKON 2 MK2hangfalak és a Cambridge Audio DacMagic Plus, illetve a Nordost Heimdall 2 összekötő és hangfalkábelei hozták a legjobb eredményt, így a tesztben leírtak is, javarészt az ezekkel hallottakat tükrözik.

A meghallgatások kezdeti szakaszában több belépő szintűnek tekintett hangdobozt is bekötöttünk, így került az összeállításba olcsóbb Tannoy, Cambridge Audio és Indiana Line doboz is. Az ilyenkor szokásos, könnyen fogyasztható, olcsó de becsületes hang helyett, meglepő módon próbált rendszer túlnyújtózkodni saját képzelt határain. Ezért drágább modellekkel is próbát tettünk, míg eljutottunk a DALI IKON 2 MK2 dobozokhoz, amik már több szabadságot adtak a BC Acoustique erősítőnek. Az EX-222 sokkal többet nyújtott, mint amit az ára, vagy akár külleme alapján vártunk.

Kedvenc tesztfelvételeink közül a Tony Bennett és Amy Winehouse által megénekelt Body and Soul alatt azonnal magával ragadott Tony zseniális hangja és profizmusa. A rendszer olyan részletességgel tárta elénk a dalt, amitől garantáltan minden Amy rajongónak könnybe lábad a szeme. A The Girl from Ipanema alatt képtelenség volt nyugton ülve maradni. Az előadás ismét teljesen beszippantott, bár az is érezhető volt, hogy mind a felvételnek, mind a rendszernek megvannak a maga korlátai. Hiába tudjuk, hogy az audiofil világnak nincsenek élesen elkülönülő határai, mégis az az érzésünk volt, hogy egy lépésnyi távolságban maradtunk a célunktól. No de ilyen áron eddig sem kellett volna eljutnunk!

Olvassa el a teljes cikket itt: [http://www.av-online.hu]SZERETNE TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKET?
IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE, AMIT EGY -5%-OS KUPONNAL KÖSZÖNÜNK MEG!
Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!